Εκπαιδευτικό Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα στο ΚΕΠΕΑ Νέας Κίου Α’ Γυμνασίου

Εκπαιδευτικό Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα στο ΚΕΠΕΑ Νέας Κίου Α’ Γυμνασίου

Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023 η Α΄ τάξη του σχολείου μας, πραγματοποίησε Εκπαιδευτικό Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα στο ΚΕΠΕΑ Νέας Κίου με τίτλο:

«Όταν οι πηγές της Αργολίδας αναβλύζουν μύθους». Οι μαθητές/-τριες μας, παρακολούθησαν την εισήγηση, έλαβαν τις απαιτούμενες πληροφορίες για το Πρόγραμμα από τα μέλη της Π.Ο. του ΚΕΠΕΑ και ακολουθήθηκαν, μέσω παιγνιδιών,οι βασικές αρχές της ομαδοσυνεργατικής μεθόδου.

Στη συνέχεια μεταβήκαμε στο πεδίο. Αρχικά επισκεφτήκαμε την «οικία των κεράμων, ξεναγηθήκαμε από την
αρχαιολόγο του χώρου και οι μαθητές /-τριες εξέφρασαν τις απορίες και ερωτήσεις τους, οι οποίες και απαντήθηκαν. Με βιωματικό τρόπο οι μαθητές/-τριες μας έγιναν οι «έμποροι» και οι «διοικητές» της νεολιθικής εποχής, κατασκευάζοντας από πηλό τις δικές τους σφραγιδόλιθους.

Επειδή η επαφή με τη φύση προσδίδει στον άνθρωπο, χαρά και ευδαιμονία, στο Πρόγραμμα, εντάχθηκαν παιγνίδια με στόχο την επίτευξη της συνεργασίας των μαθητών, την ενδυνάμωση των σχέσεων τους, την καλλιέργεια της ευγενούς άμιλλας αλλά και τη διασκέδασή τους.
Επισκεφτήκαμε τη λίμνη «Αλκυονία», προσπαθήσαμε να ερμηνεύσουμε το μύθοης Λερναίας Ύδρας και να αναδείξουμε το ρόλο του νερού για την περιοχή, από τα προϊστορικά μέχρι τα νεότερα χρόνια.

Τέλος, ακολουθώντας, μέσα στη φύση, τον  ποταμό Ποντίνο, καταλήξαμε στη θάλασσα, ατενίζοντας τον Αργολικό κόλπο και θαυμάζοντας τα ενετικά τείχη που προστάτευαν τους υδρόμυλους.
Ήταν μια εμπειρία μοναδική για τους μαθητές/-τριές μας, θαύμασαν το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής και συνειδητοποίησαν τη σημασία της σύνδεσης του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος για την εξέλιξη του ανθρώπου.

Το Πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με φύλλα εργασίας που δόθηκαν από την Π.Ο. του ΚΕΠΕΑ και την αρχαιολόγο καθώς και την αξιολόγησή του από τους μαθητές /-τριες και τις συνοδούς εκπαιδευτικούς.

Evaggelia Katsigianni