ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΠΕΑ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΠΕΑ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ

Το Γυμνάσιο Νέας Κίου συμμετείχε στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΕΠΕΑ Νέας Κίου ως εξής:

Η Α’ τάξη παρακολούθησε το πρόγραμμα: “Ταξίδι στο παρελθόν: Νέα Κίος” που περιελάμβανε παρουσίαση της ιστορίας της Κίου και της Νέας Κίου στο Πνευματικό κέντρο της πόλης μας καθώς και ξενάγηση στη Θεομάνα και το Λασκαρίδειο Λαογραφικό Μουσείο. Τα παιδιά μας γνώρισαν με τον καλύτερο βιωματικό τρόπο την ιστορία της προσφυγικής πόλης μας και κατάλαβαν τα προβλήματα αλλά την τεράστια προσπάθεια των προσφύγων να τα καταφέρουν στη νέα τους Πατρίδα.

Η Β’ τάξη παρακολούθησε το πρόγραμμα: “Με τα φτερά του Γλάρου” που περιλάμβανε παρουσίαση του υδροβιότοπου της Νέας Κίου  στο Πνευματικό κέντρο της πόλης μας. Κατόπιν τα παιδιά και οι καθηγητές περπάτησαν στην παραλιακή ζώνη όπου έκαναν παρατήρηση πτηνών με κυάλια, συλλογή κοχυλιών , μέτρηση θερμοκρασίας νερού καθώς και καταγραφή απορριμμάτων.  Μια ενδιαφέρουσα εμπειρία που γέμισε τα παιδιά με εικόνες και γνώση για τον υδροβιότοπο της περιοχής μας.

Η Γ΄ τάξη του Γυμνασίου Νέας Κίου συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  “ Άργος, μια πόλη ταξιδευτής της ιστορίας”. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές παρακολούθησαν μια παρουσίαση που είχαν
ετοιμάσει οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί του ΚΕ.ΠΕ.Α. Νέας Κίου αναφορικά με την ιστορία και τα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Άργους- Μυκηνών και συζήτησαν για τις ιδιαιτερότητες της περιοχής τους.
Στη συνέχεια με τη συνοδεία υπεύθυνων καθηγητών του Γυμνασίου και του ΚΕ.ΠΕ.Α. μετέβησαν στο Άργος, όπου πραγματοποιήθηκε περιηγητική ξενάγηση στην πόλη. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη μακραίωνη ιστορία της πόλης και τους μύθους, με τους οποίους συνδέεται. Ακολουθώντας μια διαδρομή από τη λαϊκή αγορά και τους στρατώνες ως το Αρχαίο Θέατρο του Άργους μελέτησαν την αρχιτεκτονική των οικιών και των ιστορικών κτηρίων της Αγοράς και των Στρατώνων. Έπειτα κατευθύνθηκαν στο Νυμφαίο – Κριτήριο. Ενημερώθηκαν για την ιστορία του μνημείου και είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν στοιχεία αρχιτεκτονικά που αποτυπώνουν την ιστορική διαδρομή της πόλης. Ακολουθώντας ένα μονοπάτι έφτασαν στον τελευταίο σταθμό, το Αρχαίο Θέατρο του
Άργους. Εκεί ανακάλυψαν μικρούς αθέατους θησαυρούς που αποτελούν το ιδιαίτερο αποτύπωμα της πόλης. Τέλος, στο Αρχαίο Θέατρο μελέτησαν τα δομικά μέρη του θεάτρου, ενώ με τη σκηνοθετική καθοδήγηση των υπεύθυνων του ΚΕ.ΠΕ.Α. αναπαράστησαν δύο αρχαίους μύθους της πόλης. Μέσα από τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη τους και να διαπιστώσουν πως το παρελθόν με το παρόν αποτελούν μια αδιάσπαστη ενότητα, την οποία οφείλουμε να προστατεύουμε και να αναδεικνύουμε.

Evaggelia Katsigianni