Τσικνοπέμπτη στο σχολείο μας

Τσικνοπέμπτη στο σχολείο μας

Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λειώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού.

Έτσι, την Τσικνοπέμπτη 7-3-2024 ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας, πρόσφερε σε όλους τους μαθητές μας σουβλάκια που είχαν ψήσει μόνοι τους και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Ακολούθησε χορός με ελληνική παραδοσιακή μουσική στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας που συμμετείχαν όλοι οι μαθητές του σχολείου.
Η εκδήλωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία γιατί όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας, μαθητές, σύλλογος καθηγητών και σύλλογος γονέων και κηδεμόνων συνεργαστήκαμε αρμονικά και πετύχαμε την αναβίωση ενός εθίμου μέσα στο χώρο του σχολείου καθώς και το άνοιγμα του σχολείου  στην κοινωνία.

Evaggelia Katsigianni