Εσπερίδα ευαισθητοποίησης με θέμα: «Σχολικός εκφοβισμός: πρόληψη και αντιμετώπιση»

Εσπερίδα ευαισθητοποίησης με θέμα: «Σχολικός εκφοβισμός: πρόληψη και αντιμετώπιση»

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 με αφορμή την ημέρα, που καθιερώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, ως πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού το σχολείο μας διοργάνωσε εσπερίδα ευαισθητοποίησης με θέμα: «Σχολικός εκφοβισμός: πρόληψη και αντιμετώπιση» στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Κίου. Χαιρετισμό απεύθυνε η διευθύντρια του σχολείου κ. Κοντατράτου. Τη συζήτηση συντόνισε  η υπεύθυνη Σχολικής Ζωής κ. Βελλίνη.

Κεντρικές ομιλήτριες στην εσπερίδα ήταν:

Η Δρ. Καρούντζου Γεωργία, Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Ν. Αρκαδίας  που ασχολήθηκε  με τον σχολικό εκφοβισμό (αίτια, μορφές εκφοβισμού, χαρακτηριστικά θύτη, θύματος και το ρόλο του παρατηρητή).

Η  κ. Τσουλουχά Νάντια, Κλινική Ψυχολόγος  που τα τελευταία χρόνια εργάζεται στο ΚΕΔΑΣΥ Αργολίδας ασχολήθηκε με τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου από γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς.

Μετά το τέλος των παρουσιάσεων ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και  των μαθητών και των γονέων που συμμετείχαν στην εσπερίδα και δόθηκαν καίριες απαντήσεις.

Η ενδοσχολική βία και ο σχολικός εκφοβισμός αποτελούν μορφές επιθετικής συμπεριφοράς που τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις και απασχολούν έντονα την σχολική κοινότητα. Η σύνθετη

αυτή κατάσταση συνιστά έναν από τους παράγοντες που επηρεάζουν το σχολικό κλίμα, το οποίο συχνά διαταράσσεται εξαιτίας των συγκρούσεων, εμποδίζοντας κατά τον τρόπο αυτό την αποτελεσματική λειτουργία της σχολικής μονάδας.

Ο ρόλος της οικογένειας, του σχολείου – του εκπαιδευτικού, του κοινωνικού πλαισίου, των ΜΜΕ και του διαδικτύου, θα πρέπει να είναι τέτοιος,
ώστε να συμβάλλει στη μείωση ή έστω στην άμβλυνση τέτοιων επαχθών φαινομένων και μπορεί μέσω μιας συστηματικής και συλλογικής αντιμετώπισης να περιορισθεί.

Evaggelia Katsigianni