Η Γ΄ Τάξη του σχολείου μας στο Εκπαιδευτικό Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΚΕΠΕΑ Νέας Κίου « Ταξίδι στο Παρελθόν – Ναύπλιο»

Η Γ΄ Τάξη του σχολείου μας στο Εκπαιδευτικό Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΚΕΠΕΑ Νέας Κίου « Ταξίδι στο Παρελθόν – Ναύπλιο»

Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024 η Γ΄ Τάξη του σχολείου μας συμμετείχε στο Εκπαιδευτικό Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΚΕΠΕΑ Νέας Κίου με τίτλο « Ταξίδι στο Παρελθόν – Ναύπλιο». Ένα πρόγραμμα που έχει ως στόχο του να αναδείξει αυτή την ιστορική πόλη που η πορεία της χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Έγινε μια προσέγγιση ιστορική, αρχίζοντας από τα προϊστορικά χρόνια και ακολουθώντας την ιστοριογραμμή φτάσαμε στη νεότερη εποχή. Με μύθους και πραγματικά ιστορικά στοιχεία περιηγηθήκαμε στην πόλη, ανακαλύψαμε τους λαούς που έμειναν και δημιούργησαν εκεί, αφουγκραστήκαμε το ρυθμό της κάθε εποχής, θαυμάσαμε τον πολιτισμό και τα κτίρια που μαρτυρούν αυτόν.

Μπορεί η πόλη του Ναυπλίου να είναι μια πόλη γνώριμη, που αποτελεί για όλους μας την πόλη της διασκέδασης και ψυχαγωγίας, ωστόσο κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές μας ανακάλυψαν τις «άλλες» ομορφιές της, παρατήρησαν, διερεύνησαν και ανακάλυψαν όλα αυτά που συνθέτουν την ιδιαιτερότητά της.

Με τη συμπλήρωση φύλλων εργασίας, τη συζήτηση αλλά και των ακουσμάτων που έλαβαν από τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΕΠΕΑ, είδαν την πόλη με άλλη ματιά, πιο κριτικά και πιο ουσιαστικά. Προβληματίστηκαν για τις ανθρώπινες παρεμβάσεις των νεότερων Ελλήνων, συνειδητοποίησαν τον αειφορικό τρόπο λειτουργίας αυτής της πόλης καθώς εντόπισαν κατά πόσο ήταν και είναι μια βιώσιμη πόλη.

Θεωρούμε ότι ο στόχος του προγράμματος επιτεύχθηκε και οι μαθητές μας, με κριτικό βλέμμα, θα μπορούν να προσεγγίζουν οποιαδήποτε πόλη επισκέπτονται αναζητώντας τους «κρυμμένους της θησαυρούς». Επίσης να καταλάβουν την αξία της βιωματικής μάθησης που προσεγγίζεται μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά την Παιδαγωγική ομάδα του ΚΕΠΕΑ Νέας Κίου για την άψογη συνεργασία.

 

Evaggelia Katsigianni