28η Οκτωβρίου 2023 στο Γυμνάσιο Νέας Κίου

28η Οκτωβρίου 2023 στο Γυμνάσιο Νέας Κίου

Την 27η Οκτωβρίου 2023 γιορτάστηκε στο σχολείο μας, η επέτειος του ΟΧΙ στον φασισμό που είπαν οι Έλληνες, την 28η Οκτωβρίου 1940 στο τελεσίγραφο των Ιταλών για την κατάκτηση της χώρας μας. Η ηρωική αντίσταση των Ελλήνων στα ελληνοαλβανικά σύνορα στην αρχή και στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα αργότερα κατά των Γερμανών έγινε η αιτία να ανατρέψουν τα σχέδια του Χίτλερ να καταλάβουν τη Σοβιετική Ένωση.

Η γιορτή ξεκίνησε με την παράδοση της σημαίας από τη διευθύντρια του σχολείου μας κ. Κονταράτου στους σημαιοφόρους του σχολείου μας. “Σας παραδίδω τη σημαία. Να την κρατήσετε και την τιμάτε. Οι αξίες της Ελευθερίας, της Ειρήνης και της Δημοκρατίας να γίνουν στυλοβάτες στη ζωή σας”, είπε σε κλίμα συγκίνησης μεταξύ άλλων η διευθύντρια μας. Κατόπιν, έγινε παράδοση αριστείων και βραβείων.

Η γιορτή συνεχίστηκε με το χρονικό της εποποίας του ’40 και της κατοχής μέσα από κείμενα και βίντεο. Η μαθήτρια του Β1 Λέρμα Ιωάννα εμπνεύστηκε και υλοποίησε την αφίσα της γιορτής. Τα κείμενα και τους χορούς απέδωσαν μαθητές της Β’ τάξης.

Την επόμενη μέρα 28η Οκτωβρίου 2023 το σχολείο μας παρακολούθησε τη δοξολογία στην Αγία Ειρήνη Νέας Κίου, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων της πλατείας Νέας Κίου και παρέλασε ως φόρο τιμής των ηρώων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της χώρας μας.

Evaggelia Katsigianni